Rurki z kremem karmelowym

Składniki na 30 porcji: 500 g gotowego ciasta francuskiego, mąka do podsypania, jajko do posmarowania. Na krem: 200 ml mleka, 2 łyżki mąki krupczatki, 150 g masła, 100 g cukru pudru. Na karmel: 50 g drobnego cukru, 50 ml śmietanki kremówki.

1. Rozwałkuj ciasto francuskie na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 mm o rozmiarach 50x30 cm. Przekrój placek na połowę (25x30 cm) i pokrój w paski 2x25 cm. Każdy pasek posmaruj rozbełtanym jajkiem i owiń nim małą metalową rurkę.

Reklama

2. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200º C przez około 20 minut. Kiedy się upieką, poczekaj, aż trochę wystygną, a następnie ostrożnie zdejmij je z rurek. Nie oparz się!

3. Cukier stop na patelni na jasny karmel i zalej go wrzącą śmietanką. Gotuj przez chwilkę, cały czas mieszając, potem wystudź.

4. Z mleka i mąki krupczatki ugotuj gęsty krem i wystudź go, stale mieszając. Utrzyj masło z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj schłodzony krem z mąki.

5. Wszystko to ubij na gładką kremową masę, dodając do niej sos karmelowy. Cukierniczy worek z gładką końcówką napełnij kremem i wypełnij nim rurki z ciasta. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 130 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej