Serduszko z profiterolkami

składniki na 8 porcji Spód: 10 dag masła, 20 dag mąki, 2 żółtka, 5 dag cukru; Profiterolki: 12 dag masła, 20 dag mąki, szczypta soli, 4 jajka, karmel do dekoracji; Krem: 400 ml śmietany kremówki, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki konfitury morelowej.

1Składniki na spód zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Rozwałkuj, wytnij serce. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w 200 st. Profiterolki: zagotuj 250 ml wody z masłem. Na gotujący się płyn wsyp mąkę i szczyptę soli, mieszając gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wystudź, zmiksuj z jajkami. Ciasto przełóż do szprycy. 2Blachę wyłóż pergaminem. Wyciśnij na nią porcje ciasta. Piecz 20 minut w 200 st. Nakłuj kulki wykałaczką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania pączków. Wbij w każde ciastko i wciśnij krem. Kruche serce posmaruj konfiturą. Ułóż profiterolki. Udekoruj, np. siecią z karmelu.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej