Serniczek jogurtowy

Spód: 30 dag ciastek typu Oreo z kremem waniliowym • 10 dag masła. Masa: 1 l jogurtu greckiego • 500 ml śmietany 30 proc. • 3/4 szklanki cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny w proszku • 1/2 słoika dżemu truskawkowego • 20 sztuk truskawek.

1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz, masło posiekaj. Wymieszaj ciastka z masłem, wyłóż nimi dno formy, schłodź. Truskawki umyj, przekrój na połówki, osusz na sitku. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodawaj po łyżce jogurtu, dalej ubijając. Dodaj cukier puder, zmiksuj.

Reklama

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudź. Wlej do masy jogurtowej. Wymieszaj, wylej na spód. Chłodź kilka godzin w lodówce.

2. Dżem podgrzej. Ciasto pokrój na kawałki, udekoruj je dżemem, ułóż na nim truskawki.

CZAS: około 1,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej