Serniczek owocowy raj

Spód ● 3 szklanki płatków kukurydzianych ● 100 g ciastek maślanych ● 80 g stopionego masła. Masa ●1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego ●300-400 g śmietanki kremówki ●2 pełne łyżki żelatyny (możesz zastąpić ją agarem) ●350-400 g słodzonego mleka skondensowanego ●szklanka mleka w proszku ●świeże owoce – np. czereśnie, maliny, jagody, porzeczki.

Zdjęcie

Serniczek /123/RF PICSEL
Serniczek
/123/RF PICSEL

1. Płatki i ciasteczka zmiel lub zmiksuj, dodaj stopione masło. Wylep masą dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Żelatynę wsyp do zimnej kremówki. Poczekaj, aż napęcznieje, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź. Część sera włóż do rozpuszczonej żelatyny i wymieszaj. Całość przełóż do reszty sera. Dodaj mleko skondensowane i mleko w proszku. Wyłóż masę na spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki, by ciasto całkiem stężało.

Reklama

3. Przed podaniem udekoruj dużą ilością świeżych owoców – czereśni, malin, jagód, porzeczek itp.

Spód na miód

Aby blat do ciasta dobrze się trzymał, możesz jako spoiwa użyć również miodu.



10-12 porcji, przygotowanie 45 minut + czas tężenia, porcja: 390 kcal, cena: 1,30-1,80 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej