Serniczek z truskawkami

Składniki na 12 porcji: 1 kg truskawek, 1 litr serka waniliowego homogenizowanego, 500 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 op. galaretki cytrynowej, 10 dag masła, 1 op. wafelkowych rurek, 20 dag wafelków, najlepiej o smaku waniliowym ,1 tabliczka białej czekolady, 1/2 tabliczki czekolady ciemnej, 3 łyżki cukru pudru qolej do posmarowania tortownicy

Reklama

1. Truskawki opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Część odłóż do dekoracji, z pozostałych usuń szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Galaretki cytrynowe dokładnie rozpuść w 1/2 litra wrzątku. Ostudź.

2. Tortownicę posmaruj olejem. Masło rozpuść w rondelku. Wafelki pokrusz, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy. Do miski przełóż serek waniliowy. Wlej śmietanę, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Masę połącz z zimną (ale jeszcze płynną) galaretką. Dodaj pokrojone truskawki, wymieszaj. Wszystko przelej na spód w tortownicy. Wstaw do lodówki na 3 godz.

3. Rozpuść (osobno) białą i ciemną czekoladę. Zanurz w masach po kilka truskawek, zastudź. Zdejmij obręcz tortownicy. Wafelkowe rurki smaruj z jednej strony po zostałą białą czekoladą i przyklejaj je pionowo do boku sernika. Przewiąż torcik wstążką. Na wierzchu zrób wzorki z pozostałej ciemnej czekolady. Ułóż kopułkę z truskawek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej