Sernik bananowy

Składniki na 24 porcje: na spód: 300 g mąki pszennej, 90 g cukru, 3 łyżki kakao, 180 ml zimnego masła. Na masę: 4 małe banany, 500 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 i ½ kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 250 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 8 jajek, 2 opakowania budyniu waniliowego. Ponadto: 6 małych bananów, sok wyciśnięty z ½ cytryny, 150 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim dno dużej formy. Włóż do lodówki na ok. 60 min. Potem piecz 15 min w temp. 180°C.

Reklama

2. Banany rozgnieć widelcem. Zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodaj twaróg, cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku wciąż miksując. Na koniec wsyp proszek budyniowy, zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Masę przelej na podpieczony spód. Piecz ok. 60 min w temp. 170°C. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki.

3. Śmietankę ubij mikserem na sztywno pod koniec dosypując cukier puder. Banany przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Ułóż je na wierzchu sernika. Udekoruj polewą i ubitą śmietaną.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 410 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej