Sernik brzoskwiniowy na czekoladowym spodzie

Na spód: ●300 g mąki ●150 g masła ●3 żółtka ●200 g cukru pudru ●3-4 łyżki śmietany ●50 g kakao ●łyżeczka proszku do pieczenia; masa serowa: ●1 kg zmielonego sera białego ●6 jaj ●300 g cukru ●budyń waniliowy (bez cukru) ●150 g masła (stopionego i schłodzonego) ●1/2 puszki brzoskwiń z zalewy ●pół łyżeczki proszku do piecz.; galaretka brzoskwiniowa.

1 Spód: składniki posiekaj i wyrób. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

2 Białka ubij na pianę. Brzoskwinie zmiksuj. Żółtka zmiksuj z cukrem, zmniejsz obroty i dodaj porcjami ser. Wlej masło, wsyp budyń, proszek, dodaj brzoskwinie, zmiksuj, na koniec dodaj pianę białek i wymieszaj łyżką.

Reklama

3 Blaszkę ok. 25x36 cm wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż ciasto, piecz 15-20 min w 180°C. Wyłóż na nie masę serową. Piecz ok. 50 min w 180°C (jeśli brązowieje, nakryj folią alum.). Ostudź, lekko zetnij wierzch. Pokryj galaretką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej