Sernik gotowany z owocami

Skład na 16 porcji: 1 kg sera trzykrotnie mielonego, 2 jajka, 150 g masła lub margaryny, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, szklanka bakalii (rodzynki, posiekane migdały, skórka pomarańczowa itp.), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów, puszka brzoskwiń lub moreli w słodkiej zalewie, galaretka owocowa

Przygotowanie: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

2. Nie przerywając ucierania, dodajemy do masy po łyżce sera. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i przygotowanymi bakaliami.

Reklama

3. Masę serową przekładamy do płaskiego rondla i na małym ogniu, mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Gdy ser zgęstnieje, dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę gotujemy.

4. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Zalewamy ciepłą masą serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 porcji wody podanej na opakowaniu.

Wierzch zimnego sernika dekorujemy owocami. Zalewamy tężejącą galaretką. Sernik chłodzimy.

Czas przygotowania: 85 minut. Cena jednej porcji: 1,20 zł. Wartość odżywcza 1 porcji: 410 kcal. Białko: 12 g, Tłuszcz: 24 g, Węglowodany: 57 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej