Sernik jagodowo-kokosowy

Składniki na 12 porcji: 2 gotowe spody biszkoptowe do tortów, 40 dag jagód, 6 łyżeczek żelatyny, 2 op. serka waniliowego homogenizowanego, 2 szkl. jogurtu jagodowego, 2 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 4 łyżki likieru kokosowego

Przygotowanie: Jeden biszkopt ułóż na spodzie tortownicy. Jagody przebierz, opłucz, osącz. Połowę owoców zmiksuj i przetrzyj, resztę rozgnieć widelcem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw na 10 minut, aby spęczniała.

Reklama

Jeden serek wymieszaj ze szklanką jogurtu i musem jagodowym. Szklankę śmietany ubij z łyżką cukru oraz 2 łyżkami likieru. Dodaj do masy serowej. Połowę żelatyny rozpuść i ostrożnie połącz z pianką. Wylej na spód biszkoptowy. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Pozostały serek połącz z resztą jogurtu i rozgniecionymi jagodami. Resztę śmietany ubij z pozostałym cukrem oraz likierem. Dodaj do masy serowej. Drugą połowę żelatyny rozpuść, podgrzewając. Połącz z pianką. Przełóż ją do tortownicy i schładzaj torcik jeszcze 3 godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej