Sernik jagodowo-kokosowy

Składniki na 12 porcji: 2 gotowe spody biszkoptowe do tortów, 40 dag jagód, 6 łyżeczek żelatyny, 2 op. serka waniliowego homogenizowanego, 2 szkl. jogurtu jagodowego, 2 szkl. śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 4 łyżki likieru kokosowego

Przygotowanie: Jeden biszkopt ułóż na spodzie tortownicy. Jagody przebierz, opłucz, osącz. Połowę owoców zmiksuj i przetrzyj, resztę rozgnieć widelcem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw na 10 minut, aby spęczniała.

Reklama

Jeden serek wymieszaj ze szklanką jogurtu i musem jagodowym. Szklankę śmietany ubij z łyżką cukru oraz 2 łyżkami likieru. Dodaj do masy serowej. Połowę żelatyny rozpuść i ostrożnie połącz z pianką. Wylej na spód biszkoptowy. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Pozostały serek połącz z resztą jogurtu i rozgniecionymi jagodami. Resztę śmietany ubij z pozostałym cukrem oraz likierem. Dodaj do masy serowej. Drugą połowę żelatyny rozpuść, podgrzewając. Połącz z pianką. Przełóż ją do tortownicy i schładzaj torcik jeszcze 3 godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej