Sernik na zimno

Składniki: 5 jajek, 12,5 dag cukru kryształu, 10 dag mąki, 4 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki prosz. do piecz., cukier puder, 2 łyżki żelatyny, 30 dag kremówki 30 proc., 50 dag twarogu.

Reklama

1 Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem kryształem. Dalej ucierając, dodawaj mąkę przesianą z 2 łyżkami naturalnego kakao i proszkiem do pieczenia. De likatnie wmieszaj ubite białka. Ciasto przełóż do pokrytej pergaminem tortownicy. Piecz około 20 minut w 180 st. Wyjmij, przestudź.

2 Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Włóż jeden spód. Drugi pokrusz lub pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Kremówkę ubij na sztywno.

3 Twaróg zmiel trzykrotnie, połącz z kremówką i żelatyną. Dodaj cukier puder do smaku. Odstaw do lekkiego stężenia. 2/3 porcji wyłóż na biszkopt w tortownicy. Resztę masy serowej wymieszaj z pozostałym kakao oraz połową pokruszonego biszkoptu. Nałóż na środek jasnej masy, robiąc w niej wgłębienie. Wierzch wyrównaj. Udekoruj pozostałym biszkoptem. Odstaw do zastudzenia.

12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 410 kcal cena 1,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej