Sernik na zimno

Składniki: 12 dag biszkoptów, mleko, 2 łyżki rumu, 10 dag masła, 200 ml kremówki 36 proc. 340 dag mielonego twarogu 310 dag cukru pudru, cukier wanil., cytryna, 1 dag żelatyny, 20 dag melona, 50 dag arbuza, 1 galaretka 35 dag biszkoptów, 10 dag wiśni

1. Biszkopty pokrusz, zwilż 3-4 łyżkami mleka i rumem. Dodaj miękkie masło, szybko zagnieć masę. Wylep nią dno tortownicy, wyrównaj, odstaw do schłodzenia.

2. Kremówkę ubij na sztywno. Mielony twaróg utrzyj z cukrem pudrem, opakowaniem cukru waniliowego i 2 łyżkami soku z cytryny.

Reklama

3. Żelatynę zalej 6 łyżkami zimnej wody, odstaw na 5 minut. Następnie rozgrzej ją niemal do punktu wrzenia i od razu wlej do masy serowej. Wymieszaj starannie. Na koniec połącz delikatnie z ubitą kremówką.

4. Przygotowaną masę rozsmaruj na schłodzonym spodzie, odstaw całość do stężenia. Melon obierz, usuń pestki, pokrój w plasterki. Z miąższu arbuza specjalną łyżeczką wydrąż kulki (bez pestek). Owoce rozłóż na masie serowej. Zalej jasną galaretką przygotowaną wg przepisu.

Czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,40 zł.

Do przyrządzania sernika na zimno najlepszy jest serek homogenizowany. Z powodzeniem, oczywiście, możesz go zastąpić trzykrotnie mielonym twarogiem. Aby sernik był smaczny i puszysty, zamiast zwykłego cukru kryształu, wykorzystaj cukier żelujący. Puszystość deseru poprawisz także, ucierając składniki mikserem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 10 dag cukru, 50 ml oleju, 20 dag jogurtu, 12 dag mąki, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżeczki sody, cynamon, 15 dag dżemu, 1 cytryna, cukier puder, barwnik, posypka, tłuszcz,... więcej