1. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, odstaw do spęcznienia. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.
2. Mielony ser zmiksuj razem z cukrem i opakowaniem cukru waniliowego. Brzoskwinie z puszki osącz ze słodkiej zalewy. 5 łyżek syropu dodaj do zmiksowanej masy serowej. Kremówkę ubij na sztywną pianę.
3. Do masy serowej wlej rozpuszczoną żelatynę, starannie zmiksuj. Połącz z ubitą na sztywno kremówką oraz 10 dag rodzynek.
4. Prostokątną formę lub tortownicę wyłóż okrągłymi biszkoptami. Wlej masę serową. Wierzch udekoruj brzoskwiniami z puszki oraz pokrojonymi w plasterki truskawkami.
5. Galaretkę (np. brzoskwiniową) rozpuść wg przepisu, zalej sernik. Schładzaj 4 godziny.
Czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,90 zł.
Aromat wanilii
Sernik powinien pachnieć wanilią. Jeśli chcesz, by aromat był szczególnie intensywny, sięgnij po prawdziwą przyprawę.
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, wyjmij ziarenka, utłucz w moździerzu, a potem utrzyj z cukrem.