Sernik na zimno z morelami

Składniki na 12 porcji: 60 dag twarożku homogenizowanego waniliowego, 30 dag moreli, 30 dag wafelków kakaowych, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 galaretki morelowe, 1 łyżka orzechów pistacjowych, 1 łyżka masła do formy.

Reklama

1. Wafelki połamać na kawałki, pokruszyć za pomocą wałka. Wysypać nimi dno posmarowanej masłem tortownicy.

2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężały.

3. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, wbijając po jednym żółtku. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

4. Połowę lekko tężejącej galaretki wymieszać z masą serową, wylać na pokruszone wafelki. Morele umyć, sparzyć, delikatnie obrać ze skóry, pokroić w plasterki.

Ułożyć dekoracyjnie na warstwie serowej, zalać stygnącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Orzechy posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej