Sernik pomarańczowy

Składniki na 16 porcji: 100 g pierniczków rumowych, 100 g herbatników, 100 g masła, 1 kg twarogu (w kostce), 250 g drobnego cukru, ok. 80 ml soku pomarańczowego, 5 jajek, 2 torebki budyniu waniliowego, 2 mniejsze pomarańcze, 100 g marmolady morelowej, cukier puder do posypania, listki mięty do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: Pierniczki rozkrusz na drobne kawałki. Herbatniki roztłucz wałkiem do ciasta. Wsyp wszystko do misy i zalej schłodzonym, roztopionym masłem (80 g).

Ugnieć masę i uformuj z niej korpus w tortownicy wysmarowanej masłem. Wstaw w chłodne miejsce do stężenia. Twaróg wymieszaj z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkami i proszkiem budyniowym. Wlej mieszankę do formy na korpus. Piecz w piekarniku w 160 st. C przez około 60 minut.

Pomarańcze obierz i dokładnie zdejmij z nich białą błonkę na powierzchni. Pokrój je w poprzek w plastry.

Rozgrzej marmoladę. Schłodzony sernik posmaruj marmoladą morelową i udekoruj plastrami pomarańczy tak, aby na obwodzie została krawędź o szerokości około 2 cm.

Posyp cukrem pudrem. Udekoruj miętą i podawaj.

Czas przygotowania: 80 minut (bez czasu na stężenie i chłodzenie) 620 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej