Sernik. Puszysty przysmak jogurtowy

Składniki: 4 jajka, 10 dag cukru, 3 łyżeczki mąki pszennej, 40 dag gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, garść rodzynek, 1 cytryna, 1/4 szklanki cukru pudru, kilka kropli olejku pomarańczowego, polewa czekoladowa

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, aby się schłodziły. Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem kryształem na gładką masę.

Reklama

2. Do masy żółtkowo-cukrowej wsypuj po łyżeczce mąkę pszenną i cały czas dalej miksuj. Gdy mąka się wchłonie i połączy, wlej jogurt typu greckiego, wymieszaj.

3.Rodzynki przebierz, włóż do miseczki, zalej wrzątkiem, odstaw na 15 min. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę na tarce o małych oczkach, a następnie wyciśnij sok. Skórkę oraz sok cytrynowy dodaj do masy jogurtowej. Wsyp osączone rodzynki. Wymieszaj.

4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy sernikowej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do małej tortownicy. Piecz ok. 60 min. Ozdób lukrem z cukru pudru, olejku i łyżki wody oraz polewą.

Czas ok. 80 min; porcja – 390 kcal, cena 1,40 zł.

W kąpieli wodnej

Sernik upiecze się doskonale, jeśli tortownicę (wyłożoną folią aluminiową) ustawisz w większym naczyniu z wodą i dopiero wstawisz do piekarnika. Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej