Sernik wiśniowy z kruszonką

30 dag mąki, 35 dag cukru, 30 dag masła, 5 jajek, szczypta soli, 1 słoik (ok. 720 ml) kompotu z wiśni, 80 dag mielonego twarogu, 2 budynie waniliowe, skórka otarta z 1 cytryny, cukier puder do posypania.

16 porcji 35 min 1 godz.

Reklama

1 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, 20 dag masła i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Spód i brzeg wylep 2/3 ciasta. Resztę ciasta włóż do lodówki. Wiśnie osącz, rozsyp na spodzie z kruchego ciasta. Twaróg wymieszaj z pozostałym masłem. Dodaj resztę cukru i proszek budyniowy. Utrzyj na gładką masę.

Dodaj do niej pozostałe jajka oraz skórkę cytrynową. Dobrze wymieszaj, wyłóż na przygotowany spód. Pozostałe ciasto grubo zetrzyj na wierzch sernika. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez godzinę.

2 Gotowy sernik pozostaw 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem ciasto wyjmij, wystudź. Oprósz cukrem pudrem. Serwuj np. z bitą śmietaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 dag masła, 6 żółtek, 15 dag mąki, 7,5 dag cukru pudru, sól, 4 dag mielonych migdałów, 50 dag mielonego twarogu, 9 dag cukru kryształu, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 30 dag rabarbaru,... więcej