Sernik z gruszkami na kakaowym spodzie

Skład na 12 porcji: ● 1 kg twarogu ● 1/2 kostki masła ● szklanka cukru ● cukier waniliowy ● 8 jajek ● po 9 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej ● 100 ml śmietanki kremówki ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 2 łyżki kakao ● 3 łyżki mleka ● 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego ● 100 g rodzynek ● 8 łyżek konfitury morelowej ● 10 średniej wielkości gruszek ● cytryna

1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce.

2. Masło ucieramy z 6 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym. Wbijamy 4 jajka, dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko, wyrabiamy. Ciastem wykładamy blachę.

Reklama

3. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do twarogu, ucieramy. Dodajemy resztę cukru, śmietanę, budyń i wyrabiamy na gładką masę. Wsypujemy rodzynki, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy. Masę serową przekładamy na ciasto i wciskamy w nią połowę gruszek. Pieczemy 50 minut w 200ºC.

4. Konfiturę podgrzewamy i smarujemy wierzch upieczonego ciasta, a następnie dekorujemy pozostałymi ćwiartkami gruszek.

Czas przygotowania 95 minut. Cena porcji ok. 2,70 zł.

Wartość odżywcza porcji 330 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 19 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej