Sernik z konfiturą wiśniową

Skład na 10 porcji: ● 240 g kruchych ciastek kakaowych z kawałkami czekolady ● po 50 g wiórków kokosowych i płatków owsianych ● łyżka miodu ● 200 g dobrej margaryny ● 500 g sera mielonego ● 4 łyżki cukru pudru ● 1 cukier z prawdziwą wanilią ● 150 ml śmietany kremówki ● 50 ml mleka ● 2 łyżki żelatyny ● słoik konfitury wiśniowej ● 1 galaretka wiśniowa.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,70 zł

1. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Gdy wystygnie i zacznie tężeć, mieszamy z konfiturą.

Reklama

2. Ciastka miażdżymy wałkiem do ciasta, łączymy z roztopioną margaryną, wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi i miodem. Masą wylepiamy spód tortownicy. Odstawiamy do zastygnięcia.

3. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, miksujemy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i, partiami, dodajemy do sera, delikatnie mieszając. Namoczoną w łyżce wody żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Letnią wlewamy do masy serowej, mieszamy.

4. Na kruchy spód wykładamy konfiturę. Na niej rozsmarowujemy ser. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, po czym dekorujemy według uznania dżemem, konfiturą, listkami mięty, okruchami ciasteczek itp.

Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal. Białko 7,5 g. Tłuszcz 11 g. Węglowodany 36 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej