Sernik z rabarbarem

Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru, cukier wanil.

1 Herbatniki włóż do torebki foliowej, rozkrusz za pomocą wałka. Zagnieć z miękkim masłem i białkiem. Masą wylep spód tortownicy. Piecz ok. 10 min w 180 st.

2 Rabarbar opłucz, osusz, usuń ewentualne włókna z łodyg, posiekaj na kawałki. Truskawki oczyść, odszypułkuj. Kilka odłóż do dekoracji. Resztę posiekaj. Wrzuć do rondla razem z rabarbarem. Podlej łyżką wody, zasyp cukrem żelującym. Gotuj na małym ogniu 4 minuty. Zdejmij, ostudź.

Reklama

3 Zmiksuj na gładką masę serek mascarpone z mielonym twarogiem i gęstą kwaśną śmietaną. Dalej miksując, dodaj 9 całych jajek, szklankę cukru oraz opakowanie cukru waniliowego.

4 Do masy serowej dodaj podduszone i ostudzone owoce, wymieszaj. Całość wylej na podpieczony spód z herbatników. Tortownicę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz sernik w temperaturze 160 st. około 60 minut. Odstaw na kilka godzin. Ozdób resztą truskawek.

czas ok. 90 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej