Sernik żmudzki - w 45 minut

Z kuchni litewskiej.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki 16 porcji:

- 1 kg twarogu,
- 20 dag masła,
- 30 dag cukru pudru,
- 20 dag suszonych śliwek,
- po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek,
v - 2 dag kminku.

Przyrządzanie:

Reklama

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Orzechy posiekać, pokroić śliwki wcześniej namoczone, opłukać rodzynki, jabłka drobno pokroić. Wszystkie składniki dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem, napełnić przygotowaną masą. Obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po ochłodzeniu, usunąć obręcz tortownicy, sernik przełożyć na paterę. Brzegi obficie posypać kminkiem. Deser udekorować suszonymi owocami.
1 porcja - 380 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej