Sernik żmudzki - w 45 minut

Z kuchni litewskiej.

Zdjęcie

Sernik żmudzki /Smacznego
Sernik żmudzki
/Smacznego

Składniki 16 porcji:

- 1 kg twarogu,
- 20 dag masła,
- 30 dag cukru pudru,
- 20 dag suszonych śliwek,
- po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek,
v - 2 dag kminku.

Przyrządzanie:

Reklama

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Orzechy posiekać, pokroić śliwki wcześniej namoczone, opłukać rodzynki, jabłka drobno pokroić. Wszystkie składniki dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem, napełnić przygotowaną masą. Obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po ochłodzeniu, usunąć obręcz tortownicy, sernik przełożyć na paterę. Brzegi obficie posypać kminkiem. Deser udekorować suszonymi owocami.
1 porcja - 380 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej