Sernik żmudzki - w 45 minut

Z kuchni litewskiej.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki 16 porcji:

- 1 kg twarogu,
- 20 dag masła,
- 30 dag cukru pudru,
- 20 dag suszonych śliwek,
- po 10 dag rodzynek, orzechów laskowych i suszonych jabłek,
v - 2 dag kminku.

Przyrządzanie:

Reklama

Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie utrzeć z miękkim masłem i cukrem pudrem. Orzechy posiekać, pokroić śliwki wcześniej namoczone, opłukać rodzynki, jabłka drobno pokroić. Wszystkie składniki dodać do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem, napełnić przygotowaną masą. Obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po ochłodzeniu, usunąć obręcz tortownicy, sernik przełożyć na paterę. Brzegi obficie posypać kminkiem. Deser udekorować suszonymi owocami.
1 porcja - 380 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej