Seromak z kruszonką

Składniki na 14 porcji ciasto: 35 dag mąki pszennej, 15 dag twarogu 2-krotnie zmielonego, po 6 łyżek mleka i oleju, 1 jajko, 1/3 szkl. cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; masa serowa: 50 dag sera na sernik, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, parę kropli esencji waniliowej; masa makowa: 50 dag maku mielonego suchego, 10 dag miękkiego masła, ok. 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki posiekanych bakalii; kruszonka: po 20 dag mąki i cukru, 15 dag roztopionego masła, 1 łyżka kakao.

Zdjęcie

Seromak z kruszonką /123/RF PICSEL
Seromak z kruszonką
/123/RF PICSEL

1. Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Twaróg utrzyj z mlekiem, olejem, jajkiem i cukrami. Wsyp mąkę, zagnieć ciasto. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 10 minut w 200ºC. Mak zalej gorącym mlekiem, odstaw. Kruszonka: zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Do połowy domieszaj kakao. Schłodź.

2. Masa serowa: masło rozpuść, ostudź, utrzyj z resztą składników. Masa makowa: mak odciśnij, utrzyj z masłem, domieszaj bakalie. Ewentualnie dosłodź miodem.

Reklama

3. Na ciasto wyłóż mak i masę serową. Posyp kruszonkami. Piecz ok. 50 minut w 180ºC.

Masa makowa

Gdy korzystasz z całego maku, przepłucz go, osącz i gotuj 30 minut. Potem zmiel.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej