Serowe ciastka

Składniki: 25 dag białego sera, 30 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, 2 dag proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 4 jabłka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego.

1. Biały ser rozdrobnij, wymieszaj z mąką oraz cukrem pudrem. Dodaj jedno jajko, proszek do pieczenia i olej. Starannie zagnieć gładkie ciasto, odstaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.

2. Jabłka umyj, obierz, pokrój na małe kawałki, odrzucając gniazda nasienne. Skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem waniliowym.

Reklama

3. Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Pokrój go na prostokąty o wymiarach 10 na 12 cm. Na połowie rozłóż jabłka. Pozostałe prostokąty ponacinaj wzdłuż w trzech miejscach. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Sklejaj ze sobą dwa rodzaje prostokątów.

4. Ciastka ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Przed podaniem ciasteczka możesz polukrować.

Nie tylko na słodko

Przygotowane z tego przepisu ciasto serowe doskonale na daje się na spód do tarty lub babeczek. Jeśli zamierzasz upiec wyt rawny przysmak (quiche porowy lub tartę z warzywami i mięsem), również możesz wykorzystać podane powyżej składniki.

Pamiętaj jednak, by ilość cukru zredukować do łyżeczki (ciasto będzie rumiane).

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej