Skoleboller – norweskie drożdżówki

Składniki: 1/2 kg mąki, szkl. mleka, 1/2 kostki masła, 5 dag drożdży, 1/2 szkl. cukru pudru, płaska łyżka cukru kryształu, 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu, 3 jajka,szczypta, soli; Masa budyniowa: 1/2 l mleka, 4 żółtka opak. budyniu waniliowego, cukier, opak. cukru wanilinowego, łyżka mąki ziemniaczanej; Lukier: 4-5 łyżek mleka, szkl. cukru pudru

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu robię rozczyn, zostawiam go w cieple. Rozpuszczam masło i je studzę.

2. Do rozczynu dodaję 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon, sól. Wyrabiam ciasto. Łączę z masłem. Gdy ciasto odchodzi od ręki, przykrywam je i zostawiam na godz. Z podanych składników gotuję masę budyniową.

Reklama

3. Potem wałkuję ciasto na gr. ok. 1,5 cm, wycinam szklanką koła i układam je na blaszce. Gdy podrosną, robię w nich wgłębienia spodem szklanki, smaruję roztrzepanym jajkiem i nakładam masę. Bułeczki wstawiam do zim nego piekarnika. Piekę ok. 20 min w temp. 180ºC. Gorące smaruję lukrem i posypuję wiórkami.

Przygotowanie 120 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok.10 sztuk.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej