Ślimaczki w kremie

Składniki na 8 porcji: 3 jajka, 2 op. cukru waniliowego , 13 dag cukru, 10 dag mąki, po 10 dag masła i gorzkiej czekolady, 25 dag mielonego twarogu, 1 łyżka soku z cytryny, 200 ml kremówki, 1 puszka brzoskwiń, lody, czekolada

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na puszystą masę razem z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo 8 dag cukru.

2.Obie masy jajeczne połącz, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. Potem zdejmij z blachy, odstaw do ostygnięcia. Usuń papier.

Reklama

3. Masło ubij na pianę razem z pokruszoną i rozpuszczoną ciepłą czekoladą. Biszkopt ułóż na kolejnym kawałku papieru. Rozsmaruj ciepły krem czekoladowy. Zwiń roladę razem z papierem. Odstaw na kilkadziesiąt minut do lodówki.

4. Mielony twaróg utrzyj z resztą cukru i cukru waniliowego oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Kremówkę ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.

5. Kiedy rolada stężeje, wyjmij ją, rozwiń i usuń papier. Pokrój ciasto w plastry o grubości ok. 1 cm. Poukładaj je wokół ścianek szklanych pucharków lub kubeczków. Środek wypełnij kremem twarogowym.

6. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Rozłóż fantazyjnie na wierzchu każdego deseru. Na koniec udekoruj każdą porcję kulką lodów waniliowych. Posyp startą czekoladą.

Czas ok. 80 min; porcja – 580 kcal, cena 2,70 zł.

Gdy ciasto biszkoptowe przylepiło się do papieru, na którym było pieczone, owiń je wilgotną ściereczką i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie papier usuniesz z łatwością. Blachę, do której przywarło ciasto, możesz natomiast wstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej