Śliwkowiec

Składniki na 12 porcji. Ciasto: 4 duże jajka • 200 g masła • 150 g cukru pudru • 30 dag mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 600 g śliwek. Kruszonka: 5 dag masła • 35 g mąki • 25 g cukru.

Reklama

1. Zrób kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojone masło, posiekaj. Wyrób dłońmi. Chłodź.

2. Blachę posmaruj masłem, obsyp bułka tartą. Śliwki pokrój, usuń pestki. Jajka zmiksuj, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, masło. Utrzyj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Przełóż ciasto do formy, ułóż śliwki. Posyp je kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej