1 Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i szklankę ciemnego cukru (np. trzcinowego). Wymieszaj starannie wszystkie sypkie składniki.
2 W osobnej miseczce rozkłóć widelcem dwa całe jajka. Dodaj mleko raz olej, wymieszaj. Płynne składniki wlej do miski z sypkimi. Delikatnie połącz szpatułką do ciasta. Przygotuj sześć foremek do babeczek lub muffinek. Napełnij je do 2/3 wysokości.
3 Foremki wstaw do piekarnika. Piecz ciastka około 25 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij, przestudź. Przygotuj garść truskawek (lub innych owoców). Umyj je, odszypułkuj, pokrój w plasterki. Ostudzone ciastka przekrój na połówki (jak bułki). Przekładaj truskawkami i bitą śmietaną.
czas ok. 35 min; porcja – 290 kcal cena 1,40 zł