Słodkie kanapki

Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana.

1 Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i szklankę ciemnego cukru (np. trzcinowego). Wymieszaj starannie wszystkie sypkie składniki.

2 W osobnej miseczce rozkłóć widelcem dwa całe jajka. Dodaj mleko raz olej, wymieszaj. Płynne składniki wlej do miski z sypkimi. Delikatnie połącz szpatułką do ciasta. Przygotuj sześć foremek do babeczek lub muffinek. Napełnij je do 2/3 wysokości.

Reklama

3 Foremki wstaw do piekarnika. Piecz ciastka około 25 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij, przestudź. Przygotuj garść truskawek (lub innych owoców). Umyj je, odszypułkuj, pokrój w plasterki. Ostudzone ciastka przekrój na połówki (jak bułki). Przekładaj truskawkami i bitą śmietaną.

czas ok. 35 min; porcja – 290 kcal cena 1,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej