Słodkie kanapki
Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana.
1 Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy i szklankę ciemnego cukru (np. trzcinowego). Wymieszaj starannie wszystkie sypkie składniki.
2 W osobnej miseczce rozkłóć widelcem dwa całe jajka. Dodaj mleko raz olej, wymieszaj. Płynne składniki wlej do miski z sypkimi. Delikatnie połącz szpatułką do ciasta. Przygotuj sześć foremek do babeczek lub muffinek. Napełnij je do 2/3 wysokości.
3 Foremki wstaw do piekarnika. Piecz ciastka około 25 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij, przestudź. Przygotuj garść truskawek (lub innych owoców). Umyj je, odszypułkuj, pokrój w plasterki. Ostudzone ciastka przekrój na połówki (jak bułki). Przekładaj truskawkami i bitą śmietaną.
czas ok. 35 min; porcja – 290 kcal cena 1,40 zł
Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery
Zobacz również
-
Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej