Słodkie racuszki

Składniki na 4 porcje: • 30 dag truskawek • 200 ml kwaśnej śmietany • 2 szklanki mleka • 2 jajka • 1,5 szklanki mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki cukru • sól • torebka cukru waniliowego • olej

Przygotowanie:

1. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Połowę zmiksuj, połącz ze śmietaną i wymieszaj z cukrem. Resztę owoców pokrój w kostkę, a kilka w plastry.

2. Mleko zblenduj z żółtkami, cukrem waniliowym oraz łyżką cukru białego. Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z białek.

Reklama

3. Na koniec połącz masę z pokrojonymi w kostkę truskawkami i wylej porcjami na rozgrzany olej.

4. Gotowe racuszki ułóż w piramidki. Polej je sosem i udekoruj plastrami owoców.

Czas: 40 min, 1 porcja = 340 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej