Słodkie racuszki

Składniki na 4 porcje: • 30 dag truskawek • 200 ml kwaśnej śmietany • 2 szklanki mleka • 2 jajka • 1,5 szklanki mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki cukru • sól • torebka cukru waniliowego • olej

Przygotowanie:

1. Truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Połowę zmiksuj, połącz ze śmietaną i wymieszaj z cukrem. Resztę owoców pokrój w kostkę, a kilka w plastry.

2. Mleko zblenduj z żółtkami, cukrem waniliowym oraz łyżką cukru białego. Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z białek.

Reklama

3. Na koniec połącz masę z pokrojonymi w kostkę truskawkami i wylej porcjami na rozgrzany olej.

4. Gotowe racuszki ułóż w piramidki. Polej je sosem i udekoruj plastrami owoców.

Czas: 40 min, 1 porcja = 340 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej