Śmietanowe tartaletki

Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki truskawkowej.

1 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 11 dag cukru, jedno całe jajko oraz masło. Szybko zagnieć kruche i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, odłóż do lodówki na minimum 60 minut.

2 Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Wykrój szklanką kółeczka. Wylep nimi foremki do tartaletek. Spody ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 min w 200 st.

Reklama

3 Upieczone korpusy przestudź, wyjmij z foremek. Ugotuj budyń z mleka, reszty cukru, cukru waniliowego oraz proszku śmietankowego. Cały czas mieszając, ostudź go. Dodaj śmietanę, starannie rozmieszaj. Przygotowanym kremem napełnij kruche korpusy.

4 Truskawki opłucz starannie, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój owoce w plasterki, rozłóż dekoracyjnie na tężejącym kremie. Galaretkę truskawkową rozpuść w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody. Posmaruj owoce. Odstaw całość do stężenia.

czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej