1 Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 11 dag cukru, jedno całe jajko oraz masło. Szybko zagnieć kruche i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, odłóż do lodówki na minimum 60 minut.
2 Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Wykrój szklanką kółeczka. Wylep nimi foremki do tartaletek. Spody ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz 15 min w 200 st.
3 Upieczone korpusy przestudź, wyjmij z foremek. Ugotuj budyń z mleka, reszty cukru, cukru waniliowego oraz proszku śmietankowego. Cały czas mieszając, ostudź go. Dodaj śmietanę, starannie rozmieszaj. Przygotowanym kremem napełnij kruche korpusy.
4 Truskawki opłucz starannie, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój owoce w plasterki, rozłóż dekoracyjnie na tężejącym kremie. Galaretkę truskawkową rozpuść w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody. Posmaruj owoce. Odstaw całość do stężenia.
czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł