Śmietanowiec

Składniki ciasta: po pół szklanki mąki i cukru, 3 jajka, łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa miętowa: 18 dag landrynek miętowych, op. budyniu waniliowego, 360 ml mleka, 15 dag masła, 2 łyżki cukru. Masa śmietanowa: 20 dag kremówki, galaretka agrestowa, 20 herbatników, 2 dag czekolady

Przygotowanie: Ciasto: ubij białka z cukrem, dodaj resztę składników. Wlej ciasto do formy. Upiecz biszkopt.

Reklama

Masa miętowa: landrynki rozgotuj w niewielkiej ilości wody. Rozmieszaj budyń z częścią mleka. Resztę zagotuj razem z syropem z landrynek. Wlej zawiesinę i ugotuj budyń. Zimny – utrzyj z masłem. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z tężejącą galaretką.

Zimny biszkopt posmaruj masą miętową. Pokryj warstwą herbatników. Nałóż masę śmietanową. Posyp utartą czekoladą. Wstaw na noc do lodówki.

Porcje 15, Przygot. 90 min, Cena 2,20 zł, Kalorie 420 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej