Śmietanowiec z galaretkami

3 opakowania galaretek w różnych kolorach, pół litra śmietany kremówki, 2 płaskie łyżki żelatyny, szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki słodkiego kakao.

1. Galaretki przygotuj oddzielnie według przepisu na opakowaniu. Rozlej na osobne talerze. Gdy stężeją, pokrój w niedużą kostkę.

Reklama

2. Żelatynę namocz w małej ilości mleka. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, rozpuść. Ostudź. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, dodaj tężejące mleko, wymieszaj. Masę podziel na pół. Połowę wymieszaj z kakao.

3. Na dno blaszki wylej biały krem, wciśnij na przemian kolorowe kostki galaretki. Wstaw na chwilę do lodówki. Zalej ciemną masą, powciskaj galaretki. Schłodź. Udekoruj resztą galaretek i np. bitą śmietaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej