Strucla z jabłkami i bakaliami

Skład na 16 porcji: Ciasto: ● składniki podane przez naszą ekspertkę Hannę Szymkiewicz. Nadzienie: ● 10 łyżek domowych jabłek prażonych ● 100 g siekanych orzechów laskowych ● 50 g płatków migdałowych ● 2 łyżki miodu ● skórka starta z pomarańczy ● żółtko do posmarowania.

Zdjęcie

Strucla z jabłkami i bakaliami /123/RF PICSEL
Strucla z jabłkami i bakaliami
/123/RF PICSEL

1. Ciasto: Przygotowujemy według rady Hanny Szymkiewicz.

2. Nadzienie: Jabłka mieszamy z miodem, skórką startą z wyszorowanej, sparzonej, osuszonej pomarańczy i posiekanymi grubo orzechami laskowymi.

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Smarujemy jabłkowym nadzieniem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w dość luźną roladę. Układamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do spodu).

4. Ciasto delikatnie spłaszczamy i kroimy wzdłuż na trzy pasy. Zaplatamy w warkocz i ściskamy dokładnie obydwa końce. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Wkładamy ciasto, pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).

Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 347 kcal Białko 5,7 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 55 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej