Strudel orzechowo-jabłkowy z cynamonem

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej • jajko • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju Nadzienie: 80 dag jabłek • 30 dag zmielonych orzechów włoskich • 15 dag brązowego cukru • 12 dag śmietany 36 proc. • 3 łyżki rumu • 2 łyżeczki cynamonu Wierzch: skórka pomarańczowa lub posiekane orzechy • 2 łyżki mleka • cukier puder do posypania

1. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli, jajko, mleko i olej. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Podduś je z cukrem, dodaj orzechy, śmietanę, cynamon i rum.

2. Ciasto rozwałkuj na ścierce posypanej mąką. Rozciągnij je. Posmaruj je nadzieniem, zwiń ciasno w rulon, a końce zawiń pod spód. Wierzch posmaruj mlekiem i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Czas: około 1,5 godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej