Strudel wiedeński

Skład na 15 porcji: Ciasto: ● 250 g mąki ● 1 jajo ● 6 łyżek letniej wody ● szczypta soli ● 250 g masła Nadzienie: ● 750 g jabłek ● 100 g rodzynek ● 50 g siekanych orzechów ● cukier do smaku ● szczypta cynamonu ● 3 łyżki bułki tartej ● 25 g masła ● roztrzepane jajko oraz: ● 25 g masła do posmarowania ciasta i cukier puder do posypania

Przygotowanie: Składniki ciasta zagniatamy, formujemy w kulę. Przykrywamy miską (nagrzaną gorącą wodą) i odstawiamy na 30 minut. Wydrążone, obrane jabłka kroimy na kawałki. Obrus płócienny prószymy mąką i najpierw wałkujemy, a potem rękami rozciągamy na nim ciasto. (Austriacy twierdzą, że ciasto musi być tak cienkie, by dało się przez nie czytać gazetę). Boki odcinamy, by uzyskać prostokąt.

Reklama

Ciasto smarujemy najpierw roztopionym masłem, potem roztrzepanym jajkiem. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, umieszczamy jabłka, boki: lewy, prawy oraz górny zostawiamy wolne. Jabłka posypujemy bułką tartą, orzechami, rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę od dołu ku górze. Boki prawy i lewy zakładamy pod spód. Strudel układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do spodu. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na złoty kolor 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.

Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.

Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji: 275 kcal, Białko 5 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 41,3 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej