Strudel z twarogiem i owocami

Składniki na 10 porcji: Ciasto: 25 dag mąki • jajko • 3 dag masła • 90 ml wody • szczypta soli Nadzienie: 50 dag twarogu sernikowego • 40 dag brzoskwiń z puszki • 3 jajka • 6 dag masła • 10 dag cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 15 dag mrożonych jagód

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko, wodę i sól. Zagnieć ciasto i schłodź. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj na mus. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Masę połącz z twarogiem, z musem brzoskwiniowym i mąką ziemniaczaną. Dodaj jagody i wymieszaj.

2. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na cienki prostokąt. Na środek wyłóż nadzienie i załóż brzegi ciasta jeden na drugi. Przełóż ciasto na blachę. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Czas około 2 godzin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej