Święto pączków i faworków

Dziś tłusty czwartek - dzień, w którym bez skrupułów możemy się objadać. Najpopularniejsze smakołyki to pączki i faworki, zwane w niektórych regionach - chrustem.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL
Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień. Smacznego!

Pączki w czekoladzie z konfiturą wiśniową
Czas przygotowania: 80 minut.

Składniki:
• 0,5 kg mąki,
• 4 dag drożdży,
• 200 ml ciepłego mleka,
• 2 łyżki rozpuszczonego masła,
• 50 g cukru,
• 2 żółtka,
• szczypta soli,
• 1 kieliszek alkoholu (np. rumu),
• 1 l oleju do smażenia,
• 20 dag gorzkiej polewy czekoladowej,
• 5 dag wiórków kokosowych,
• 20 dag konfitury wiśniowej.

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone ( nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką. Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.

Serduszka faworkowe
Czas przygotowania: 1 godzina.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL
Składniki:
• 10 dag mąki,
• 2 żółtka,
• szczypta soli,
• 2 łyżki kwaśnej śmietany,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka spirytusu,
• tłuszcz do smażenia,
•- cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietaną i w zagłębienie dodać żółtka, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Wałkować partiami na dość cienkie placki. Z placków wycinać duże serca, a w nich mniejsze tak, aby powstało serce z dziurką . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osuszyć nadmiar tłuszczu. Związać serduszka w pęczek. Poprószyć cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej