Swojski jabłecznik z bezą owsianą

Składniki na 24 porcje: 1,2 kg jabłek sok z 1 cytryny 25 dag masła (margaryny) 42,5 dag cukru szczypta soli 4 jajka 35 dag mąki pół torebki proszku do pieczenia 5 białek 10 dag płatków owsianych tłuszcz do formy

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z 25 dag cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 4 jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.

Reklama

Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.

Ubić 5 białek na sztywno. Porcjami dosypywać resztę cukru i ubijać dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezę wymieszać z 7,5 dag płatków owsianych (mogą być pokruszone).

Po 20 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim przygotowaną bezę. Zwiększyć temperaturę pieczenia do 225°C.

Blachę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 6-8 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posypać jabłecznik pozostałymi płatkami owsianymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej