Swojski jabłecznik z bezą owsianą

Składniki na 24 porcje: 1,2 kg jabłek sok z 1 cytryny 25 dag masła (margaryny) 42,5 dag cukru szczypta soli 4 jajka 35 dag mąki pół torebki proszku do pieczenia 5 białek 10 dag płatków owsianych tłuszcz do formy

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z 25 dag cukru i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 4 jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.

Reklama

Ciasto rozsmarować na spodzie wysmarowanej tłuszczem blachy. Rozłożyć cząstki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.

Ubić 5 białek na sztywno. Porcjami dosypywać resztę cukru i ubijać dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezę wymieszać z 7,5 dag płatków owsianych (mogą być pokruszone).

Po 20 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim przygotowaną bezę. Zwiększyć temperaturę pieczenia do 225°C.

Blachę z ciastem ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 6-8 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Posypać jabłecznik pozostałymi płatkami owsianymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej