Swojski placek z czarnymi jagodami

25 dag czarnych jagód, 4 jajka, szczypta soli, 15 dag miękkiego masła, 24,5 dag cukru, 20 dag mielonego twarogu, 10 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 7,5 dag mąki ziemniaczanej, tłuszcz i tarta bułka do foremki

Przygotowanie: ok. 120 minut.

1. Jagody przebrać, szybko opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Osączyć i dobrze osuszyć. Rozbić 2 jajka. Oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Masło utrzeć z 12,5 dag cukru. Kolejno dodawać 2 żółtka oraz 2 całe jajka. Dołożyć twaróg. Przesiać 8 dag mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.

Reklama

2. Podłużną foremkę (o dł. ok. 30 cm i poj. 2 litry) posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto. Wzdłuż zrobić łyżką wgłębienie przypominające rynnę. Wymieszać 20 dag jagód z resztą mąki pszennej. Owoce nałożyć do przygotowanego dołeczka. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Wyjąć i odstawić na około 45 minut.

3. Odłożone dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz 12 dag cukru. Bezę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać pozostałymi jagodami i leciutko przemieszać. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8 minut.

Do garnirowania bezy na cieście świetna będzie skórka cytrusowa pokrojona w paseczki. Dla ożywienia koloru można ją ugotować w syropie z granatu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej