Szarlotka bez pieczenia

Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej do wysmarowania blachy ● bakalie do dekoracji.

Zdjęcie

Szarlotka bez pieczenia /123/RF PICSEL
Szarlotka bez pieczenia
/123/RF PICSEL

1. Pestki słonecznika drobno zblenduj, dodaj rodzynki i miksuj, aż powstanie lepka „kruszonka”. Masę wyłóż na posmarowaną olejem blachę i ugnieć.

2. Jabłka zmiksuj na mus. Dodaj siemię lniane, cynamon i sok z cytryny (do smaku). Jeżeli masa jest za mało słodka, możesz dodać miód.

Reklama

3. Warstwę musu jabłkowego wyłóż na kruszonce, wyrównaj i posyp cynamonem. Wierzch udekoruj ulubionymi bakaliami – np. migdałami, orzechami włoskimi albo nerkowca.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również