Szarlotka z bezą

Składniki ciasta: 2,5 szkl. mąki tortowej, 3 łyżeczki cukru, 4 dag płatków migdałowych, kostka margaryny, 5 żółtek, czubata łyżeczka proszku, 8 dag cukru, 3 łyżki śmietany. Beza: 5 białek, pół szkl. cukru pudru, budyń migdałowy. Ponadto: 1 kg prażonych z cukrem jabłek, łyżeczka cynamonu, 2 galaretki pomarańczowe, bułka tarta.

1. Zagnieć składniki ciasta. Podziel je na pół. Do jednej części wsyp płatki. Zagnieć. Schłodź. Częścią ciasta bez migdałów wylep formę.

2. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Wsyp budyń i dalej ubijaj, aż składniki się połączą.

Reklama

3. Jabłka wymieszaj z cynamonem i galaretkami. Pogrzej mocno, potem ostudź. Ciasto posyp bułką tartą, wyłóż jabłka. Nakryj bezą. Z ciasta z migdałami uformuj wałeczek. Pokrój w krążki. Ułóż je na cieście tak, aby zachodziły na siebie.

Piecz 50 min w temp. 180˚C. Posyp cukrem pudrem.

Porcje 20 Przygot. 90 min Cena 1,40 zł Kal. 302 kcal

Przepis przysłała Zofia Pytlak ze Starachowic

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Bella Relaks

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej