Szarlotka z galaretką, bitą śmietaną i żurawiną

Składniki na 8 porcji: 5 jabłek (np. lobo), 1 szkl. śmietany kremówki, 3 jajka, 1 szkl. soku jabłkowego, 1 i 1/3 szkl. cukru, po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 1 op. cukru waniliowego, 2/3 szkl. konfitury żurawinowej. Przygotowanie: 90 min (plus czas chłodzenia); Porcja: 260 kcal.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Reklama

1. Jajka i 10 łyżek cukru ubij w kąpieli wodnej – w misce ustawionej w gotującej się wodzie. Zdejmij z ognia i dodaj obydwa rodzaje mąki, proszek oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10 minut w temp. 225°C.

2. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na cząstki. Zagotuj z sokiem i resztą cukru. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Dodaj do gorących jabłek i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw w chłodne miejsce.

3. Ciasto rozetnij na 2 placki. Przełóż tężejącą galaretką. Schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj 1/2 szkl. konfitury, posmaruj ciasto. Ozdób resztą konfitury.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej