Szarlotka z kremem budyniowym

Skład na 15 porcji Ciasto: 500 g mąki, szklanka cukru, kostka masła, cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek, 4 łyżki śmietany Krem: 1/2 litra mleka, 2 budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki masła, 5 białek, 1,5-2 kg antonówek, szarych lub złotych renet

1. Składniki ciasta siekamy na stolnicy. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, drugą częścią wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22 x 27 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 minut w 180ºC.

Reklama

2. Z mleka, proszku budyniu i masła gotujemy budyń, studzimy przykryty folią, aby nie powstał kożuch.

3. Białka ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, wsypujemy cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca. Delikatnie mieszamy z zimnym budyniem.

4. Starte na jarzynowej tarce jabłka wykładamy na spód, jabłka przykrywamy kremem budyniowym. Na krem ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika lub rękami robimy z niego kruszonkę. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 329 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 54 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 3 op. cukru waniliowego, 1 szkl. ciemnego cukru, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, truskawki, bita śmietana. więcej