Szarlotka z lukrem

Składniki na 16 porcji: 3 szkl. mąki pszennej 1 kostka masła 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg kwaśnych jabłek 5 łyżek drobno pokruszonych biszkoptów 5 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 op. gotowego lukru posiekane migdały do dekoracji

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. Każdą zawiń w folię, schłodź.

Reklama

Jabłka obierz, oczyść, rozgotuj z cukrem. Potem wymieszaj z biszkoptami i sokiem.

Blachę wyłóż pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkuj, plackiem wylep spód blachy. Wyłóż jabłka.

Rozwałkuj drugą część ciasta. Plackiem przykryj nadzienie. Mocno zlep brzegi. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.

Lukier stop wg przepisu podanego na opakowaniu. Posmaruj nim wierzch szarlotki. Ciasto udekoruj posiekanymi migdałami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag margaryny (1 kostka), 5 jajek, 1,5 szklanki cukru, sól, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łodyg rabarbaru, tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy. więcej