Szarlotka z lukrem

Składniki na 16 porcji: 3 szkl. mąki pszennej 1 kostka masła 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg kwaśnych jabłek 5 łyżek drobno pokruszonych biszkoptów 5 łyżek cukru sok z 1 cytryny 1 op. gotowego lukru posiekane migdały do dekoracji

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. Każdą zawiń w folię, schłodź.

Reklama

Jabłka obierz, oczyść, rozgotuj z cukrem. Potem wymieszaj z biszkoptami i sokiem.

Blachę wyłóż pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkuj, plackiem wylep spód blachy. Wyłóż jabłka.

Rozwałkuj drugą część ciasta. Plackiem przykryj nadzienie. Mocno zlep brzegi. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.

Lukier stop wg przepisu podanego na opakowaniu. Posmaruj nim wierzch szarlotki. Ciasto udekoruj posiekanymi migdałami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 dag drożdży, 5 dag cukru kryształu, 120 ml mleka, 50 dag mąki, 2 jajka, sól, 27 dag masła, 12 dag cukru pudru, 60 ml miodu, 10 dag orzechów pekan (lub innych), kardamon. więcej