Szpinakowe Żabie Króle z kremową koroną

20 dag mrożonego szpinaku, 10 dag czekolady mlecznej, 35 dag oleju słonecznikowego, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag masła, 2 dag cukru pudru, 1 łyżeczka marmolady morelowej, złote perełki cukrowe do dekoracji.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1 Szpinak rozmrozić na sitku, odsączyć. Przełożyć do metalowej miseczki. Postawić nad garnkiem z parującą wodą. Mocno podgrzać w kąpieli wodnej. Posiekać i wymieszać z olejem. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa jajeczna podwoi swoją objętość, dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Potem olej ze szpinakiem i posiekaną czekoladę. Wymieszać szybko mikserem.

Formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać po porcji szpinakowego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Babeczki przestudzić w foremce, delikatnie wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

2 Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, wymieszać z kremem maślanym. Przełożyć go do szprycy cukierniczej z małym otworkiem (0,5 cm). Na każdą babeczkę wyciskać po kilka małych porcji kremu, formując korony. Udekorować złotymi cukrowymi perełkami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto i nadzienie: opakowanie ciasta francuskiego • 60 dag twarogu • 2 jajka • 30 dag mrożonych truskawek • 6 dag cukru pudru • 4 łyżki cukru pudru z wanilią • łyżka... więcej