Szybka babka ucierana z orzechami

Składniki na 16 porcji: 25 dag mąki tortowej, 15 dag mielonych orzechów laskowych , po 20 dag drobnego cukru i margaryny, 4 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3-4 łyżki likieru orzechowego, 5 łyżek mleka 3,2 proc. lub gęstej śmietany 18 proc., sól , masło i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady i orzechy laskowe do dekoracji.

1. Margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową) utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać do masy kolejno jajka, następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać mielone orzechy, mleko lub śmietanę i likier. Ciasto ma być aksamitnie gładkie.

2. Masę na ciasto wylać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec około 1 godz. Ciasto jest gotowe, jeśli wsadzony weń patyczek jest po wyjęciu suchy.

Reklama

3. Przygotować polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto, posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi. 4 Babka nie powinna być przechowywana w lodówce. Najlepszy smak ma 1-2 dni po upieczeniu.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 4 białka, 12 dag cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 10 dag cukru pudru, 5 dag orzechów laskowych, 400 ml kremówki 36 procent, 30 dag mieszanych owoców. więcej