Szybka rolada z jabłkami

Składniki: 4 duże jabłka, 5 łyżek mąki tortowej, 5 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina soli, 5 jajek, cynamon, 3 łyżki brązowego cukru, oleju do blachy, cukier puder do posypania

Przygotowanie 100 min • Porcja 147 kcal • Koszt porcji 1,40 zł • Przepis na 8-10 porcji.

1. Białka oddzielam od żółtek. Ubijam je na sztywną pianę z odrobiną soli. Powoli wsypuję cukier i nadal mieszam. Miksując, dodaję po jednym żółtku. Pod koniec sypię mąkę z proszkiem. Mieszam.

Reklama

2. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki. Dużą blachę wykładam papierem. Smaruję olejem i rozkładam plasterki jabłek. Posypuję brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarowuję na jabłkach. Piekę ok. 35 min w 190ºC.

3. Wyjmuję ciasto, lekko studzę. Przykładam oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i odwracam blachę do góry dnem. Odrywam papier. Przy pomocy ściereczki zwijam ciasto w rulon. Zaciskam i zostawiam na pół godziny.

4. Po tym czasie wyciągam roladę ze ściereczki i oprószam cukrem pudrem. Kroję w plastry, ozdabiam miętą.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej