Szybki serniczek z morelami

1 puszka (850 ml) moreli, 5 jajek, 125 g masła (margaryny), 225 g cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, 75 g kaszy manny, 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka), 1 op. proszku do pieczenia, 750 g mielonego twarogu, 200 g śmietany kremówki, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, mąka i tłuszcz do blachy

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Morele przełożyć na sitko i zostawić na chwilę, aż odciekną z zalewy. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło lub margarynę utrzeć ze szczyptą soli, cukrem oraz sokiem i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Wsypać proszek budyniowy, kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Następnie porcjami dokładać twaróg i śmietanę. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek domieszać delikatnie do masy serowej.

2. Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować masę serową. Układać morele, lekko je wciskając w masę serową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 40-50 minut. Sernik wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 28 dag herbatników, białko, 5 dag masła, po 20 dag rabarbaru i cukru żelującego, 15 dag truskawek, 9 jajek, 25 dag mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 25 dag śmietany, 1 szkl. cukru,... więcej