Szybki sernik z ricotty

Składniki: 50 dag serka ricotta (lub innego delikatnego białego sera), 25 dag kremówki 36 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 6 op. herbatników, dżem i sok malinowy

1. Serek ricotta przełóż do miski, rozmiksuj na gładką i puszystą masę. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, partiami dosypuj cukier puder oraz cukier waniliowy.

2. Bitą śmietanę połącz delikatnie z serkiem ricotta. Odstaw do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła. Przygotuj prostokątną formę. Wyłóż ją pergaminem.

Reklama

3. Na spodzie formy rozłóż równą warstwę herbatników. Posmaruj je cienko dżemem malinowym (lub innym, np. z czarnej porzeczki). Posmaruj częścią kremu. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Na nich znów rozsmaruj dżem oraz krem serowy.

4. Ułóż trzecią warstwę herbatników. Pozostały krem serowo-śmietanowy podziel na pół. Jedną częścią posmaruj herbatniki. Drugą połącz z kilkoma kroplami soku malinowego.

5. Malinowy krem przełóż do szprycy cukierniczej. Udekoruj wierzch przekładańca.

12 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 420 kcal, cena 1,70 zł.

Spód z ciastek

Herbatniki (oraz np. zbożowe ciasteczka) możesz też wykorzystać do przygotowania kruchego spodu do sernika. Pokrusz je bardzo drobno, rozbij tłuczkiem lub rozwałkuj (najlepiej w woreczku foliowym) i zagnieć razem z masłem. Przygotowaną masą wylep spód formy. Schładzaj w lodów- ce lub piecz razem z masą serową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Świat kobiety

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej