Szyszki ryżowe

Składniki: 15 dag ryżu preparowanego, mleko słodzone skondensowane, tabliczka mlecznej czekolady, 3 łyżki kakao.

Reklama

Przygotowanie 30 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 10 porcji

1 Mleko doprowadzam do wrzenia. Dodaję kakao i posiekaną czekoladę. Podgrzewam, mieszając, aż składniki się połączą.

2 Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszam ją z ryżem. Dłonie zwilżam zimną wodą. Łyżką nabieram masę i formuję kulki. Układam je na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Odstawiam w chłodne miejsce, by masa stwardniała.

Joanna Machynia z Gorlic

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag cukru, 1 jajko, 11 dag masła, 300 ml mleka, 1 op. cukru waniliowego, 1 op. budyniu śmietankowego, 150 ml śmietany, 18 proc., 30 dag truskawek, 1 op. galaretki... więcej