Tarta jogurtowo-czereśniowa

Składniki: 350 g gęstego jogurtu naturalnego (plus dodatkowo do podania), 1/2 szklanki miodu (plus dodatkowo do podania), nasiona z laski wanilii, 2 szklanki mąki pszennej, opakowanie (7 g) suszonych drożdży, 2 łyżki mleka, jajko i żółtko jajka, 110 g masła, szklanka czereśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół, całe czereśnie, do podania 3 łyżki prażonych migdałów

Zdjęcie

Kruche ciasto na każdą okazję /123/RF PICSEL
Kruche ciasto na każdą okazję
/123/RF PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przełóż do miski jogurt, połowę miodu i wymieszaj. Następnie przełóż na sito wyłożone ściereczką. Przykryj folią. Włóż do lodówki na noc, aby odsączyć jogurt. Potem przełóż jogurt do miski, dodaj nasiona wanilii, przykryj i wstaw do lodówki. Zachowaj 1/3 szklanki serwatki. 

2. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże  i szczyptę soli. Lekko podgrzej resztę miodu. Zdejmij z ognia, dodaj do niego mleko, jajko i żółtko. Wymieszaj i dodaj do mąki. Wymieszaj mikserem i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż do posmarowanej masłem miski, przykryj i odstaw  na 2 godziny, aby wyrosło. 

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwałkuj ciasto do wym. 35 x 15 cm. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia półce piekarnika. Ponakłuwaj widelcem. Wyłóż na ciasto osączony jogurt, pozostawiając wolne 2 cm od brzegu. Posyp migdałami i połówkami czereśni, następnie oprósz cukrem pudrem. Piecz 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Podawaj tartę na ciepło, posypaną świeżymi czereśniami, z jogurtem i miodem. 

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 12 dag cukru, 170 ml oleju, 150 ml mleka, 30 dag mąki, 4 dag skrobi, 1 łyżka sody, 12 dag mrożonych malin, 2 łyżki masła, 3 łyżki pokruszonych biszkoptów. więcej