Tarta morelowa z kratką

Składniki na 10 porcji: Spód: • 20 dag mąki krupczatki • 15 dag masła • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • łyżeczka proszku do pieczenia • 7 dag cukru pudru • szczypta soli. Masa: słoiczek dżemu morelowego • rodzynki.

Zdjęcie

Tarta morelowa z kratką /123/RF PICSEL
Tarta morelowa z kratką
/123/RF PICSEL

1. Przesianą mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj przesiany cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć ciasto, schładzaj godzinę.

2. 2/3 ciasta rozwałkuj, przenieś do natłuszczonej formy, nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180˚C, wyjmij, posyp rodzynkami, smaruj dżemem, ułóż paski z ciasta. Piecz 15 minut.

Reklama

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 250 g masła, 250 g + 2 łyżki cukru, 5 jajek, 2 łyżki rumu, szczypta soli, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii, szczypta gałki muszkatołowej, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki... więcej