Tarta morelowa z kratką

Składniki na 10 porcji: Spód: • 20 dag mąki krupczatki • 15 dag masła • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • łyżeczka proszku do pieczenia • 7 dag cukru pudru • szczypta soli. Masa: słoiczek dżemu morelowego • rodzynki.

Zdjęcie

Tarta morelowa z kratką /123/RF PICSEL
Tarta morelowa z kratką
/123/RF PICSEL

1. Przesianą mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj przesiany cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć ciasto, schładzaj godzinę.

2. 2/3 ciasta rozwałkuj, przenieś do natłuszczonej formy, nakłuj widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180˚C, wyjmij, posyp rodzynkami, smaruj dżemem, ułóż paski z ciasta. Piecz 15 minut.

Reklama

CZAS: około godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Ciasta i desery

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 150 g mąki ● 200 g cukru ● 2 torebki cukru waniliowego ● 50 ml śmietany ● 75 g masła ● 500 g twarogu ● 3 jaja ● 30 g kaszy manny ● cytryna ● 700 g wiśni w syropie ●... więcej